Puhallinorkesterin 150-vuotishistoriikki

Seitsikosta puhallinorkesteriksi -kirjan kansi
Seitsikosta puhallinorkesteriksi - Turun VPK:n soittokunta 1873 - 2023

Seitsikosta puhallinorkesteriksi - VPK:n soittokunta 1873 - 2023 on ensimmäinen laaja historiikki Suomen vanhimmasta edelleen toiminnassa olevasta amatööripuhallinorkesterista. Kirja on julkaistu VPK:n 185- ja puhallinorkesterin 150-vuotisjuhlassa vuonna 2023.

Kirjassa läpikäydään paitsi Turun VPK:n soittokunnan, myöhemmin puhallinorkesteriksi laajentuneen orkesterin historiaa, myös luodaan katsaus Turun soitannolliseen menneisyyteen. Lisäksi kirjassa on myös käsitelty muiden palokuntaorkestereiden sekä soittokuntien toimintaa, joista lähdetietoja on ollut. Kirjaan on myös koottu ensimmäistä kertaa tiedot niistä Suomen vapaaehtoisista palokunnista, joissa soittokuntatoimintaa on joskus ollut.

Kirjan on kirjoittanut VPK:n hallituksen varapuheenjohtaja Petri Aalto, joka on ansioitunut tietokirjailijana.

Kirjaa voi tilata itselleen VPK:n toimistosta hintaan 25 euroa + postitoimikulut.

VPK:n 175-vuotishistoriikki

Kirjan kansi

Kirja Turun Vapaaehtoinen Palokunta 1838 - 2013 on julkaistu Turun VPK:n 175-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 2013.

Kirja kertoo palokunnan vaiheista 175 vuoden aikana. Yhteiskunta on tuon ajanjakson aikana kokenut monia muutoksia ja palokunta on sopeutunut eri olosuhteisiin.

Aluksi palokunnan toiminta keskittyi vain tulipalojen sammuttamiseen ja harjoituksiin, mutta jo 1870-luvulla VPK oli monella sektorilla vaikuttava toimija. VPK:n rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas toimitalo on vuodelta 1892. Nykyään Turun VPK on monipuolinen palokuntayhdistys ja Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen sopimuspalokunta.

Kirja kertoo myös Turun palontorjunnan historiasta ja kytkee palokuntien kehitysvaiheita osaksi Turun kaupungin laajentumista. Teoksessa on yli 200 valokuvaa, joista suurin osa on ennen julkaisematonta aineistoa.

Kirjan tekijä Petri Aalto on liittynyt Turun VPK:n jäseneksi vuonna 1978 ja toiminut VPK:n päällikkönä vuosina 2003–2009. Tekijä on toiminut myös valtakunnallisen palomuseotyöryhmän jäsenenä.

Brankku 120 vuotta

Brankku 120 vuotta-kirjan kansiTurun VPK:n palokunnantalo on turkulainen maamerkki, joka tunnetaan kansalaisten parissa parhaiten tansseistaan ja tapahtumistaan. Koko olemassa olonsa aikana palokunnantalo on ensisijaisesti tarjonnut juhlatilan turkulaisille. Palokunnantalon, tuttujen kesken "Brankun", juhlasalissa ovat esiintyneet muiden muassa Jean Sibelius, Oskari Merikanto sekä Josephine Baker.

Talon täyttäessä 120 vuotta vuoden 2012 syksyllä, julkistettiin Helena Soiri-Snellmanin kirjoittama rakennushistoriikki. Kirja on päivitetty painos vuonna 1992 ilmestyneestä palokunnantalon 100-vuotishistoriikista. Mukana ovat viimeisen 20 vuoden aikana tehdyt restauroinnit sekä suuri peruskorjaus, jossa rakennettiin kokonaan uusi eteisaula sekä muutettiin palokunnantalo täysin esteettömäksi.

Kirjassa on kerrottu elävästi palokunnantalon rakentamisen vaiheet, arkkitehtoniset esikuvat sekä erilaiset muutokset, joita taloon on tullut remontoimisten myötä. Kirjassa kuvaillaan myös palokunnantalon juhlasalin alkuperäistä ulkoasua sekä sen maalauksia, jotka maalattiin piiloon 1920-luvulla.

Kirjaa voi ostaa Turun VPK:n toimistosta, puh. (02) 233 5112 tai sähköpostitse toimisto(ät)turunvpk.fi.