Seitsikosta puhallinorkesteriksi -kirja kertoo Turun VPK:n soittokunnan tarinan. Kirja esittelee myös laajemmin suomalaista palokuntasoittokuntatoimintaa. Palokuntasoittokunnista ei ole aikaisemmin kirjoitettu vastaavaa yleisesitystä. Kirja kertoo Turun VPK:n puhallinorkesterin historian sen perustamisesta tähän päivään saakka. Lisäksi kirjassa luodaan laaja katsaus muiden vapaaehtoisten palokuntien soittokuntatoimintaan ja -historiaan. 

VPK-soittokunnat olivat 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa tärkeä osa palokuntien toimintaa, sillä juhlissa ja varainhankinnassa tarvittiin ohjelmaa. Palokunnissa harrastettiin myös laulukuoro-, lukusali- ja näytelmätoimintaa. 

Turun VPK:n soittokunta perustettiin vuonna 1873. Se on kasvanut 150 vuoden aikana pienestä torviseitsikosta monipuolista musiikkia tarjoavaksi puhallinorkesteriksi. Turun VPK:n puhallinorkesteri on tällä hetkellä maamme vanhin harrastajasoittokunta.  Vapaaehtoisilla palokunnilla on ollut tärkeä rooli kansalaisyhteiskunnan rakentamisessa. VPK-liike oli ensimmäinen joukkojärjestö 1800-luvulla, joka omaksui eri yhteiskuntaluokat ylittävän tasa-arvoisen jäsenyyden.

Kirjan tekijä Petri Aalto on turkulainen tietokirjailija ja Turun VPK:n pitkäaikainen jäsen.  

Kirjaa voi tilata itselleen Turun VPK:n toimistosta. Kirjan hinta on 25 € + postituskulut. 

Kansi: seitsikosta puhallinorkesteriksi. Oranssi kansi jossa keskellä vanha mustavalkoinen kuva. Kuvassa palokunnan soittokunnan jäseniä palokuntapuvuissa ja soittimiensa kanssa. Alla kirjan otsikko "Seitsikosta puhallinorkesteriksi - VPK:n soittokunta 1873 - 2923"