VPK:n talon 125-vuotisjuhla

Turun VPK:n talo 125 vuotta

Sunnuntaina 29.9. Turun VPK:lla juhlittiin 125 vuotiasta palokunnantaloa sekä entisöityä C.Bechstein -flyygeliä. Kutsuvieraiden joukossa olivat muun muassa Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jari Sainio, ministeri Ilkka Kanerva, museojohtaja Juhani Kostet, pelastusalan yhteistyötahoja, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sekä paikallisia finanssialan edustajia ja muita Brankun ystäviä.

125 vuotta sitten palokunnantalon juhlakonsertissa kuultiin Turun Soitannollisen Seuran esitys, "Festouvertyr", jonka orkesterin kapellimestari Carl Müller-Berghaus oli säveltänyt tilaisuutta varten. Puhallinorkesterissa heräsi ajatus esittää sama kappale jälleen, 125 vuotta myöhemmin. Turun Soitannollisen Seuran arkisto nuotteineen löytyi Sibeliusmuseosta. Valitettavasti arkisto oli suljettuna vuoden 2017 ajan uudelleenjärjestelyjen ajaksi. Onneksi arkistonhoitaja, amanuenssi Sanna Linjama-Mannermaa ystävällisesti lupasi avustaa puhallinorkesteria salapoliisityössään. "Festouvertyr"-nimistä sävellystä arkistosta ei kuitenkaan löytynyt, vaikka kaksi Müller-Berghausein alkusoittoa arkistossa olikin. Orkesteri päätti valita "Consert Overture" -kappaleen esitettäväksi. Saattoihan kapellimestarilla olla pöytälaatikossan useampia ouvertyrejä, joista hän oli valinnut tämän ja nimennyt sen tapahtumaa varten festouvertyreksi.

Alunperin Consert Ouvertyre oli sävelletty jousiorkesterille, mutta puhallinorkesterin hovisovittaja Urpo Leppänen teki tästä ansiokkaasti sovituksen VPK:n puhallinorkesterille.

Pauli Kari soittamassa "C.Bechsteinin kotiinpaluu" -kappalettaC. Bechstein-flyygelin entisöinnin ensisoitto esitettiin juhlayleisölle. Solistina oli palkittu konserttipianisti Pauli Kari, joka esitti säveltämänsä ja sovittamansa kappaleen "C.Bechsteinin kotiinpaluu". Kantaesitys oli impromptu. Juhlan kohokohdaksi nousi epäilemättä Pauli Karin ja VPK:n puhallinorkesterin yhteisesitys "Varsova-konsertto", joka kosketti jokaista paikalla ollutta. Varsova-konserton pääsee kuulemaan ensi vuoden kahvikonsertissa.

Juhla ei olisi juhla ilman juhlapuheita. Museojohtaja Juhani Kostet käsitteli juhlapuheessaan valtakunnallisen palokuntamuseon perustamista Suomeen. Turun VPK:n hallituksen varapuheenjohtaja Petri Aalto puolestaan johdatti puheessaan yleisön palokunnantalon historian vaiheisiin.

Ansiomerkkejä ja huomionosoituksia jaettiin useita, näistä huomattavimpina kultaiset Erik Julin -ansiomitalit palokunnan päällikkö Petri Haanpäälle sekä hallituksen varapuheenjohtaja Petri Aallolle. Hopeiset Erik Julin -ansiomitalit luovutettiin Onnettomuustutkintakeskuksen johtajalle Veli-Pekka Nurmelle ja palokunnan isännöitsijä Jari Piilille.

Muut huomionosoitukset myönnettiin pianisti Pauli Karille, sovittaja Urpo Laaksoselle, Sibeliusmuseon amanuenssille Sanna Linjama-Mannermaalle, Turun Musiikkijuhlien toiminnanjohtajalle Liisa Ketomäelle ja Turun VPK:n Puhallinorkesterin kapellimestarille Jarkko Aaltoselle.

Turun VPK:n puhallinorkesteri yhdessä Pauli Karin kanssa esittävät Varsova-konserttoaPalkittuja: Petri Aalto, Petri Haanpää, Jari Piili sekä Veli-Pekka NurmiMuut huomionosoitukset: